Ma ngi nos BOBAAAAH

Hej luvers!
Nu har jag antligen tagit mig tiden att masa mig till ett internetcafé. Allting har ar fortfarande nice, dock saknar jag mina nara sjukligt mycket nu! Detta ar det langsta jag har varit ifran ALLA mina narmaste, tva manader utan att traffa nagon av mina favvisar.
Sen sist har jag haft varldens grymmaste helg i Ngangang, ett stalle nara Kaolack men tyvarr sa kan jag inte visa nagra bilder for en kille snodde min vaska i forrgar, haha. Da var jag helt forstord, fick ett sjukt psykbryt men nu har jag fatt lite distans till det och kan skratta at det for det var ganska sjukt. Han kom pa scooter och ryckte sonder min vaska, helt galet. Dar i hade jag i alla fall min luver till kamera och pengar, men sant ar livet nu innan Le Tabaski. Speciellt for en toubab som mig, ha.
Men nu ska jag lagga over lite bilder fran Linns kamera nu nar jag ar kameralos. Vi ses om 11 dagar, my loves!

/ Louise - Ma ngi nos bobah (Jag har jattekul) Hohihaha

Hejda pa ett tag!

Pict: Jag pa île de Gorée med en glass pa senegalesiskt vis, isglass i plastpase, GOODIE.

Idag ar det sista dagen som jag har datan och darmed ar det aven den sista dagen som ni far en bra update med massa bilder osv harifran Afrika. Dock har jag inte ens visat bilderna jag tagit de tva senaste veckorna sa nar jag kommer hem kommer det komma bildregn efter bildregn. Om 20 dagar ar jag tillbaka i kalla Sverige och som vanligt pa los bloggolos med massa nytt att beratta och visa.

Jag saknar er, mina nara, sa sjukligt mycket. Ni ar bast, glom A L D R I G det!

Hur ar vadret hos er? Har ar det ganska okej..HEHEHE

 


come on

Kära vänner!

Som volontär i Senegal får man lära sig ett och annat av vad som är viktigt i livet. Landet har bemött oss med en värme som vi inte tidigare upplevt. Något som vi lärt oss under denna korta tid är att hjälpsamhet inte har några gränser, alltid får man någon kunskap tillbaka. Kort sagt, den kärlek och omtanke som finns i den senegalesiska luften har fångat våra hjärtan.

Här arbetar vi med talibébarn som saknar förutsättningar och tillgångar till vad vi i Sverige dagligen tar för givet. Ändå finner vi en livsgladje här som är svår att hitta på var del av jordklotet. Dessa talibébarn har lärt oss mer om livet än vad vi nagonsin skulle kunna lara dem.

Så vad är en talibé?
På landsbygden bor många stora familjer utan pengar som därfor inte har möjlighet att låta sina barn gå i skolan. Istället skickar de iväg sina pojkar mellan 4 och 15 år till koranskolor i större städer så som Saint Louis och Dakar. Prästerna, Marabous, på koranskolorna är till viss mån skyldiga att ta emot de barn som kommer. Det kan därför bli väldigt många barn som ska överleva långt hemifran utan pengar eller en vuxens närhet.

I gengäld mot att de får gå i koranskolan måste pojkarna jobba ett antal timmar om dagen för deras Marabou. Jobbet går ut på att tigga mat och pengar som egentligen ska fördelas på alla. Dock kliar det lite for mycket och lite för ofta i Marabouns fingrar och barnen går ofta hungriga. Det är inte alla talibébarn som går hand i hand med sin Marabou vilket leder till att de blir slagna och bestraffade. Inte alla, men många Marabous har som regel att ingen talibépojke får en sovplats tomhänt, olyckslottade blir därmed tvungna att sova på gatan. Det här är ett system som är en del av kulturen man finner här i Senegal, en ond cirkel huggen i sten.

Så vad gör vi som volontärer här?
Vi arbetar på ett nystartat talibécenter i St. Louis. Centret är till for att talibéerna ska ha en fristad efter koranskolan och jobbet. Där har dom en chans att slappna av, leka och bara få vara barn samtidigt som vi underhåller hygienen.Var dag plåstrar vi till exempel om nya sår i den mån vi kan, och talibébarnen får ta del av en miljö fylld av kärlek och glädje på centret.

Nu med ungefär en månad kvar utav vår vistelse som volontärer här i Senegal vill vi ge något tillbaka till dessa underbara barn. Som en julklapp vill vi därför försöka samla ihop pengar till vart talibécenter. För så lite kan vi göra så mycket. Om Du känner att Du skulle vilja bidra till denna julklapp kommer vi inom kort öppna ett konto där den som vill kan sätta in pengar. Vår dröm är att med dessa julklappspengar kunna köpa mediciner, tvål, mat och liknande till centret. Vi hoppas att med detta brev ha fångat ditt intresse for dessa små barn som ligger oss väldigt varmt om hjartat.


Varma hälsningar från volontärerna i Senegal

Anna Wallin och Louise BremanderKontonummer kommer snartsnart, vi haller pa att fixa med det for fullt! Kommer skriva ut kontonumret sa fort det ar ordnat.


île de GoréeEfter en heldag pa île de Gorée sa ar jag helt slut och ska studsa i sang bientôt. Det enda som hindrar mig fran att sova kommer val vara alla sandloppsbett, meeen vad finns det att gora? Ville bara saga att jag haft en grym dag pa en sjuuuuukligt fin o och dagen inneholl bade lite solning, glassatande, baskettittande, pizza och massa gaende. Jag trivs har ja! Dock saknar jag mina luvers sonder och samman. Jag tanker pa er varje dag ska ni veta!


Insektsinvasion

For fjarde gangen har har insekter invaderat min kropp med massa kliande bett. Denna gang ar det sandflugor som har fattat tycke for min hud, mitt blod eller what ever det ar de tycker om. Det ar nog rekord denna gangen ocksa, nara 100 bett pa en dag. Det kliar sa sinnes mycket och vad fan ska jag gora?


 FIN RYGG (Y) Ser sjukt konstigt ut, bla. Mamma, har du nagot tips pa vad jag kan gora? Eller nagon annan sjukgrejs-kunnig person? Kliar sa jewulskt 24/7!


BONJOUR TOUBAB!

En sak som jag alskar med St. Louis ar att det ar barn overallt, och de kommer fram och vill leka och busa. Hur sott!? Den vanligaste frasen vi far hora ar nog "Boooooooooooooonjour Toubab!", Toubab ar ordet for en vit manniska pa wolof, haha. Men de ar sa sjuuuukligt goa alla ungar.
Har kommer lite bilder sen dagarna som jag jobbade med Anna pa centret for talibépojkar men som aven barn som inte har det sa bra stallt som bor i kvarteret kommer till och leker. Dagarna jag jobbade dar var helt sinne roliga, weppo!


Lite mer Senegalbilder

Japp, mer kommer snart!


Du är min, du är fin


As long as I got eyes, I'll have a sight for you
As long as I'm alive, baby I'll die for you

J A G Ä L S K A R D I G S A M Y C K E T
..och saknar dig massor


This is my life
Har ar lite bilder fran Pouponniere, barnhemmet jag jobbar pa. Haha, alla bebisar ser helt chockade ut nar man tar fram kameran. CUTIES! Hur svart kommer det inte bli att aka hem pa en skala?

Living the dream

Jello!

Igar hade jag en sa sjukt rolig dag. Den borjade med jobb pa Pouponniere med alla sota (och nagra skrikande) bebisar, sen gick jag for att hitta en strand som min vardsyster berattat om for mig och da traffade jag Mamadous kompis och foljde medhonom lite. Efter att jag letat lite till fragade jag en kvinna och en kille om de visste stranden och de visade mig en strand, dock en annan, men dar var det fint ocksaaa. Sen gick jag hem och at lunch hos kvinnan, haha, for hon fragade och da tankte jag "varfor inte?". Sa da fick jag traffa hennes familj och allt sant, efter det gick jag med en overfull mage till Piscine Olympique for att simma och sola och helt plotsligt ser jag Linn och Linus dar sa da hangde jag med dem tills kvallen. Sen nar jag kom hem fick vi potatismos och kyckling till kvallsmat, exxxxxtra gott nar man ar har och trottnat pa ris, ris och ris. EN BRA DAG JAPP.

Idag efter jobbet akte jag, Lea, Hannah och Louisa till Plage de Yoff, dock var vadret ganska kasst men jag fick sova i nagon timme i alla fall! Traffade Mamie Africa dar ocksa, haha, som gar runt och saljer smycken dar och hon ar hur go som helst.

Jappo, allt ar bra har dock ar det sjukt varmt och jag ar sjukt hungrig. Dafa tang! (Det ar varmt) Da ma sorno! (Jag ar hungrig) Hahaha. Saknar er massor!

GRATTIS x 3

Nu i helgen nar jag varit ivag sa har det varit mycket pa Grattis-fronten i min familj. Mamma fyllde ar den 7 november, det var Fars Dag den 8 november och Hanna fyllde ar den 10 november. Darfor vill jag saga GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS till varldens basta familj! Jag alskar er mest av allt, ni ar bast och vi far fira ordentligt nar jag kommer till kalla Sverige. Je vous aime très forte!

I'm back in DakarEfter nagra helt A-W-E-S-O-M-E dagar i St. Louis ar jag tillbaka i Dakar igen. Att beratta allt som hant kommer ta ar och dar, men titta in pa resdagboken om ni vill veta, for dar ska jag skriva allting! Men man kan sumera helgen med marknader, varldens underbaraste familj och ungar, en heldag pa langue de barbarie dar vi kopte en nyfangad fisk av en fiskare och hittade en lok pa marken som tva gubbar som bodde pa stranden hjalpte oss att tillaga, liftning med nagra byggkillar, sytt upp klanning, utgang, mojitos, Papeya, kyrkan och lyssna pa bongotrumms-musik, chill vid poolen pa Hotel Mermoz, jobbat pa en forskola, varit pa fotbollsmatch vilket var en GRYM upplevelse, och sist men inte minst jobbat och lekt massamassa med gatubarn pa centret. JAG HAR HAFT DET BRA!


St. Louis, baby!

Ar i St. Louis nu och aven helgen har spenderats har. Har haft nagra av de basta dagarna i Senegal och allting har varit helt galet och sjukt nice! Imorgon aker jag tillbaka till Dakar, da far ni lite mer uppdatering. Vous me manquez!

Gigantisk fest

Hej lovers, egentligen ska jag bums i sang nu men ville bara skriva har lite snabbt i och med att jag aker till St. Louis imorgonbitti och stannar dar tills pa tisdag. Hela dagen idag har bestatt av senegalesisk fest har, helt galet! Ska forsoka forklara battre senare, men nu maste jag sova for det tar pa krafterna det har med festligheter i Senegal, haha.

Réserve de BandiaSadar, ett urval av alla bilder jag tog pa safarin i lordags. Tog sa sjukt manga bilder, men har ar i alla fall en del!


No fanan jam

Jag har varit dalig med uppdatering har om mitt afrikanska liv, men saker hander har 24/7 sa ibland glommer jag bort datorn. Men for att sammanfatta helgen, HELT AWESOME OCH SJUKT GALEN.

Dagarna i korta drag: Jobbade fredag, Anna kom ner fran St. Louis, vi var pa en marknad och pa kvallen blev det utgang. Lordag safari pa Réserve de Bandia, pa kvallen utgang. I sondags borjade vidagen med varldens basta frukost, crêpes och glass, pa eftermiddagen akte jag till stranden och Anna till ett dop. Mandagen bestod av jobb en snabb svang inom SYTO och sen akte jag och Anna ut till en forort utanfor Dakar dar Annas vardmammas syster bor. Var dar hela dagen och hade det sjuuuuukt bra. Pa kvallen kopte vi chips, bissapjuice och cola och tittade Gossip Girl. I gar jobbade jag, sen chillade jag och Anna har hemma mest och pa kvallen akte hon tillbaka till St. Louis. Jag gjorde hemmagjord bissapjuice med Marie som var sjuuuu-u-u-u-uukt god. Idag har jag jobbat, sen akte jag till Plage de la Voile D'or och efter ett tag kom Lea ocksa. Ikvall har jag hjalpt till lite infor den stora festen for bebisen som ska vara har i huset imorgon.

Pa fredag morgon aker jag till St. Louis, far se om jag hinner skriva innan det.
Jag saknar er!
No fanan jam - Godnatt!


Helt galet

Hinner inte skriva mycket just nu, men jag lever och helgen har varit fullspackad och helt galen. Sjukt lyckad! Istallet far ni en bild pa min nya tttttompis sa lange.

Jag saknar er, mina loves ♥


RSS 2.0